WRD - mannen, myten, legenden!

I disse dager der vi venter på at Cenk Tosun skal våkne til liv og vi helst skulle hatt en spiss som leverte jevnt og trutt foran mål. Vi har tidligere hatt nettopp dette i form av Romelu Lukaku og Graeme Sharp, men den største av de alle er uten tvil en engelskmann ved navn, William Ralph Dean, bedre kjent som Dixie Dean. 

Den notoriske målscoreren ble født den 22. januar 1907 i Birkenhead, som ligger på den andre siden av elva Mersey. I en alder av 16 år ble han en del av førstelaget til den lokale klubben Tranmere Rovers. Her var han i bare 16 måneder, men i løpet av denne tiden rakk han i midlertidig å levere ganske solid. Unge Wlliam scorte 27 mål på 30 seriekamper for de hvite og blå fra Birkenhead. Til tross for et veldig bra scoringssnitt, så var ikke dette det mest utrolige under Dixies tid i klubben. I en reservelagskamp mot Altrincham var han på feil side av en røff situasjon, noe som skulle ende med at han mistet den ene testikkelen. Øyeblikkelig etter denne situasjonen begynte en lagkamerat å gni Dixie i skrittet for å lette på smertene, spissen skrek da tilbake: "Don't rub 'em, count 'em!".  

I mars 1925, 2 måneder etter han fylte 18 viste Everton og deres sekretær Thomas McIntosh interesse, og ville møte den unge spissen, og arrangerte derfor et møte på Woodside Hotel. Unggutten var så ivrig at han løp de 4 kilometrene fra hjemme sitt nord i Birkenhead for å møte han. William som hadde blitt tatt med av faren på Goodison Park da han var 8 år, skulle endelig få realisre drømmen. Eventyret for "Dixie" var i gang. 

I løpet av hans første fulle sesong for "the Toffees", skulle han smadre inn 32 mål, men dette var bare en varselskudd for hva engelsk fotball hadde i vente! Sommeren 1926, havnet han i en motorsykkelulykke hvor han endte opp med et kraniebrudd og brukket kjeve, det var såpass ille at legen var usikker på at unge Dixie Dean kunne spille fotball igjen, men han lot seg ikke stoppe av en "liten smell". I hans neste kamp for Everton, valgte han like så greit å putte med hodet. Sesongen 1927-28, skulle Dixie herje til de grader. Dixie Dean, som i løpet av sesongen ble 21 år, skulle ende opp med ta tittelen på det øverste nivået i England ved å score hele 60(!) mål i serien, noe som var 22 mål mer enn resten av Everton laget skulle klare score. Ingen spiller har verken før eller siden klarte å score så mange ligamål i løpet av en sesong i England. Og dette gjorde han i en alder av 21! 

Dixie Dean fortsatte å putte jevnt og trutt for Everton, og han ble i klubben frem til 1937, hvor han var med å rykke ned i 1930, for så å bli tildelt kapteinsbindet og lede Everton rett opp igjen i 1931 og deretter sikre seriegullet igjen i 1932 og FA cupen i 1933. Legenden Dixie Dean hadde i løpet av sin tid i Everton scort utrolige 349 mål på 399 kamper i serien, og er den mestscorende i klubbens historie. Han gikk så videre til Notts County hvor han scorte 3 mål på 9 kamper. Etter dette tok han turen til Sligo Rovers hvor han scorte 10 mål på 7 kamper, og var med på å vinne FAI cupen, og en andreplass i serien. Dixie la opp i 1940 etter en kort opphold i Ashton United. I løpet av karrieren fikk han bare 16 landskamper for England, hvor han scorte 18 mål.

Som den Everton legenden og fanen han var, så var det nesten skrevet i himmelen at det var på Goodison Park han skulle gå bort. Dixie Dean døde 1 mars 1980, i en alder av 73, etter å ha fått et hjerteinfarkt på Goodison Park, etter å ha overvært en fotballkamp for første gang på mange år grunnet sykdom. Motstander spør du? Jo selvsagt måtte det være et Merseyside derby mot byrival Liverpool! Det skulle bare mangle at Dixie Dean i 2001 fikk en statue utenfor ærverdige Goodison Park

60 ligamål på en sesong
383 mål på 433 kamper i Everton
37 hattrick 
18 mål på 16 landskamper

Den første og største som noensinne har brukt nr 9 i Everton. 

Mannen, myten, legenden

COYB

Lars B. Andersen