Should you stay, or should you go Sam?

Hvor lenge blir du Sam?

Etter å ha lest og hørt misnøyen med Sam Allardyce fra andre Evertonians, noe undertegnede forøvrig er enig i, har jeg sett nærmere på om det var lønnsomt å kvitte seg med den nye nederlandske til fordel for nevnte Allardyce. (Artikkelen ble skrevet i forkant av kampen mot Burnley, så statistikken til Sam Allardyce kan ha bedret seg eller forverret seg etter dette ble skrevet.)

Sam Allardyce har tidligere i sin Premier League leverte gode resultater som redningsmann fra nedrykk, noe som i 2016 sikret han en jobb som engelsk landslagssjef. En jobb han riktignok beholdt i bare 67 dager. Før han i fjor vår nok en gang skulle redde en klubb fra nedrykk. Denne gangen var det Londonklubben Crystal Palace som skulle tjene på Sam Allardyce sin taktiske styrke og direkte spillestil. Dette med å ha en direkte spillestil, og kanskje litt kynisk mentalitet er det som skal til for å redde en klubb fra nedrykk, og har funket i en årrekke. Men for oss i Everton har dette funket så som så. Hjemmeformen er det ikke noe å si på, men det har den heller ikke vært under Roberto Martinez eller Ronald Koeman. Under Koeman endte vi faktisk opp som nr 4 på hjemmetabellen forrige sesong, en sesong som sikret oss en plass i Europa League.

Den 23. oktober i høst, fikk nederlenderen Ronald Koeman sparket etter mange skuffende resultater. Spillet og resultatene vi leverte ute i Europa var virkelig forferdelig, men i de hjemlige kampene Koeman ledet Everton i(9 kamper), møtte vi 5 av de 6 beste lagene i serien nemlig Manchester City, Chelsea, Tottenham, Manchester United og Arsenal. Kamper vi egentlig ikke regner med seire i, men allikevel håper på å kunne røske med oss noe. utifra disse 5 kampene satt vi igjen med 1 poeng etter uavgjort borte mot Manchester City på Ethiad. Frem til Crystal Palace tok poeng mot City i romjula var vi den eneste klubben som hadde tatt poeng mot de, og vi er fortsatt den eneste klubben som har tatt et poeng på Ethiad. Så ut ifra 5 av de 9 kampene under Koeman i Premier League gikk det i grunn som forventet, med unntak av kampen på Ethiad. De 4 øvrige kampene mot Stoke, Bournemouth, Burnley og Brighton, tok vi med oss 7 av 12 poeng. Så etter Koemans 9 kamper hadde vi tatt 8 poeng, noe som ikke er noen poengfangst å skryte av, så møtte vi trossalt 5 av de 6 verste lagene å møte, og hadde en mye lettere periode foran oss.

Litt over 1 måned senere, nærmere bestemt 30. november ble engelskmannen Sam Allardyce ansatt på en kontrakt frem til sommeren 2019. Han debuterte hjemme mot Huddersfield i en 2-0 seier, og har frem til nå ledet Everton i 14 seriekamper. På disse 14 kampene står Everton med 5 seire, 4 uavgjort og 5 tap. Seirene under Allardyce har kommet mot Huddersfield, Newcastle, Swansea, Leicester og Crystal Palace, lag vi i utgangspunktet skal slå. Når det gjelder de uavgjortresultatene, så har vi under Big Sam tatt 1 poeng fra både Chelsea og Liverpool, mens vi dessverre led samme skjebne mot West Bromwich 2 ganger. West Bromwich er et lag vi skal, så disse resultatene er i grunn ganske skuffende(ikke Chelsea og Liverpoolkampene), og spesielt kampen på Goodison var forferdelig. Totalt i løpet av kampen var det 3 skudd på mål, og dette var fordelt på begge lagene. Sam Allardyce gjorde som Ronald Koeman og tapte mot både Tottenham, Manchester United og Arsenal, men der hvor Koeman tapte mot storlag + Burnley, har Sam også tapt mot Bournemouth og Watford. Nå er det ikke sånn at jeg skal svartmale resultatene under Allardyce og forvente at vi skal slå alle lag som i utgangspunktet skal havne på 8. plass eller dårligere, men det handler også om dørgende kjedelig fotball, skuffende og rare laguttak.

Kanskje har Sam Allardyce vært uheldig med viktige fravær, kanskje har spillerne Koeman etterlatt seg ikke vært gode nok, og kanskje har nye spillere ikke har klart å tilpasse seg den britiske fotballen og tilnærmingen til den. Davy Klaassen, som har vært den beste spilleren i Eredivisie de siste årene har ikke klart å spille seg til noen plass hverken i startoppstillingen eller på benken. Cenk Tosun, 27 millionersmannen fra Tyrkia, en spiller Allardyce selv valgte å hente, har ikke fått noen særlig sjanse til å imponere. Mannen Allardyce var full av lovord av for 2 måneder siden, har i det siste fått høre av den engelske manageren at han er for lat og ikke viser at han vil nok. Tysk-tyrkern kommer fra å lede Besiktas videre fra gruppespillet i Champions League til å debutere borte mot Tottenham i en ekstremt vanskelig bortekamp, hvor han forøvrig ble et enmannsangrep i et ekstremt defensiv Evertonlag. Totalt har Tosun fått komme på banen i 4 kamper, 2 av de har han startet, og totalt har han fått spille 176 minutter. Kanskje man burde gi en spiss man velger å betale 27 millioner pund for en sjanse, for selvtillit har ekstremt mye å si for spiss, og når du da ikke får muligheten til å vise deg frem, så gjør det noe med deg.

Nå har vi denne sesongen lidd en god del av skader også. Ramiro Funes Mori nærmer seg først nå å kunne være med i en kamptropp, Seamus Colemans første kamp for sesongen var i hjemmekampen mot Leicester 31.01, Bolasie var ikke tilgjengelig før i midten/slutten av desember. Leighton Baines har vært skadet en god stund og er tilgjengelig igjen først nå. James McCarthy led en stygg skjebne i hjemmekampen mot West Bromwich den 20.01, og er ute resten av sesongen. Også har vi itillegg til dette slitt en del med småskader, samt at det i sommer ble hentet mange spillere, som alle skulle lære seg å spille sammen, og i flere tilfeller har ikke spillere klart å tilpasse seg. Davy Klaassen har i likhet med Cenk Tosun bare vært på banen i 4 Premier League kamper. Sandro endte opp med å bli lånt ut til Sevilla å slutten av overgangsvinduet i januar. Cuco Martina har fått mye tyn for sin innsats. Så det er litt tilfeldigheter som har hatt sitt å si i både høst under Koeman og senere under Unsworth og Allardyce. Men prestasjonene skulle allikevel vært bedre, under begge managerene.

Ronald Koeman: 8 poeng av 27 mulige, som vil tilsi 29,63%
Sam Allardyce: 19 poeng av 42 mulige, som vil tilsi 45,24%

Så Sam Allardyce har skaffet flere poeng og har høyere poengprosent enn det Ronald Koeman hadde, men i mine øyne har også Sam Allardyce hatt lettere motstand og har i grunn bare hatt serien å fokusere på, med unntak av FA cupkampen mot Liverpool hvor vi røk ut ved første mulighet, og 1 Europa Leaguekamp hvor han stilte med B/juniorlag borte mot Apollon. Koeman på sin side møtte i sine 9 seriekamper 5 av de verste møtene, samt at han måtte balansere det med Europacupkamper mot Atalanta, Apollon og Lyon, samt kvalik. Så du får dømme selv. Burde vi ha sparket Koeman for å ansatte Allardyce? Eller burde kanskje Allardyce lide samme skjebne?

Uansett, stay positive, snart må det vel komme en skikkelig opptur og. Kanskje.
COYB

Fun fact(eller sad fact, spørs åssen du ser på det): Begge våre foregående trenere har etter de ble sparket på Goodison endt opp som landslagstrenere for henholdsvis Belgia og Nederland.
Hvilket landslag overtar Big Sam til sommeren??

Lars B. Andersen