Oppsummering sesongen 2017/18

Da var treneren sparket, priser utdelt og siste kamp spilt. Dette er min oppsummering av Evertons 17/18 sesong.

Europa League:

Vi var omsider tilbake i kontinentale turneringer, og levde med et håp om at vi skulle kunne hevde oss i årets Europa League. Det skulle vi imidlertid ikke. Etter å ha overlistet Rozumberok fra Slovakia og Hajduk Split fra Kroatia, havnet vi i gruppe med franske Lyon, italienske Atalanta og kypriotiske Apollon. En gruppe som i forkant egentlig overkommelig, med et sterkt Lyon lag og et Atalanta lag vi i utgangspunktet skal slå minst 6 av 10 ganger, samt et Apollon lag som skulle være en «walk in the park» motstander. Den første kampen som ble spilt borte mot Atalanta fant vi ufrivillig ut at dette skulle bli en tøffere gruppe en ønsket. På Mapei Stadium, opprinnelig stadion for Sassoulo, ble vi regelrett knust 3-0 av italienerne, og dette skulle faktisk ikke være det største tapet vi hadde. Hjemme på Goodison i motsatt oppgjør mot Atalanta ble vi smadret hele 5-1. Hjemmekampen mot Lyon, som for undertegnede vil bli mest husket for en Ashley Williams i humør for å sloss, og vi spilte kanskje vår beste kamp i årets turnering, til tross for et 2-1 tap. Det motsatte oppgjøret, på det som vil være finalearenaen denne sesongen, endte med en 3-0 seier til hjemmelaget. De eneste poengene de blå skulle få i Europa League gruppespillet denne sesongen skulle komme mot det kypriotiske laget Apollon. I hjemmekampen vår tok gjestene ledelse 1-0 tidlig, før Wayne Rooney og Nikola Vlasic skulle snu oppgjøret. Det skulle imidlertid ikke holde ut hele kampen. Etter 86 minutter fikk bortelaget Valentin Roberge utvist, men skulle allikevel klare å utligne 2 minutter senere ved Hector. Borteoppgjøret i Kypros vil nok for de fleste Evertonfans bli huska som da vi stilte juniorlag og fikk vår eneste seier i gruppespillet denne sesongen. Med 5 juniorspillere fra start, 7 stk på benken og de resterende av spillerne i startoppstillingen var spillere som ikke spilte fast til vanlig. Allikevel skulle vi hale i land en 3-0 seier, hvor Ademola Lookman scorte 2 ganger og kroaten Nikola Vlasic scorte det tredje målet.

 

Dermed var eventyret i Europa over langt før ønsket. Med skuffende 4 poeng, -8 i målforskjell og en tredjeplass.  

Toppscorer i Europa League(inkludert kvalik): Nikola Vlasic og Ademola Lookman med 2 mål(8 spillere med 1 mål)

 

Ligacupen:

Ettersom Everton var med i Europa, slapp vi å komme inn i runde 2 av årets Ligacup. Dermed ble kampen den 20. september hjemme mot Sunderland i 3. runde vår første i turneringen for året. I et oppgjør foran 23 000 tilskuere viste Dominic Calvert-Lewin seg fra en meget bra side i løpet av de 66 minuttene han spilte. Den unge engelskmannen noterte seg for 2 scoringer, før Oumar Niasse skulle fastsette stillingen til 3-0 i det 83. minuttet. Dermed var vi videre til 4. runde hvor vi skulle bryne oss på de regjerende seriemesterne Chelsea på Stamford Bridge. Det skulle ikke gå like bra i denne runden som den forrige. Et litt b-preget Chelsea lag var allikevel sterkt nok til å overliste våre gutter. Antonio Rudiger ga hovedstadsguttene ledelsen i det 26 minuttet, og da skulle det ta lang tid før mål nummer to kom. På overtid av kampen kom det i midlertid 2 stk, et til hver av lagene. Først la Willian på til 2-0, før Dominic Calvert-Lewin reduserte til 2-1.

 

Toppscorer i Ligacupen: Dominic Calvert-Lewin med 3 mål

 

FA-Cupen:

Hvem liker vel å tape mot lillebror? Man trenger egentlig ikke si mer enn det. FA-Cupens 3. runde skulle inneholde et Merseyside derby som vi gjerne skulle hatt et annerledes utfall på. James Milner sendte de røde foran på en straffe etter 35 minutter. 30 minutter senere skulle vi utligne etter en kontring ledet an av ingen ringere enn Phil Jagielka. Den engelske stopperen la ut på et sugende løp med ballen, og fant til slutt Gylfi Sigurdsson som fikk satt ballen i nettet bak Karius. Dessverre for oss skulle det neste og siste målet bli scoret av en rød spiller på en engelsk landslagskeeper. Debutanten Virgil van Dijk fikk stå altfor alene på et hjørnespark og sendte derfor Liverpool enkelt opp i føringen etter 84 minutter. Etter dette ble det ingen flere mål, og vårt 3 «cupeventyr» for sesongen var over allerede 5. januar. Ikke det helt optimale..

 

Toppscorer: Gylfi Sigurdsson med 1 mål

 

Premier League:

Så var det turneringen vi bruker mest tid på gjennom året, og som virkelig styrer livet på jobb og privaten. Jeg føler i grunn at tallene taler sin sak i hva angår Premier League sesongen vår, derfor kommer jeg ikke til å gå veldig grundig til verks i hva som har skjedd i hver enkelt kamp, men har skrevet kort og greit når kampen er spilt, motstander og evt målscorer for Everton. Nedenfor resultatene har jeg skrevet noen få statistikker. Dette har vært en sesong som har variert veldig i prestasjoner. Vi har bare klart 4 poeng mot topp 7 lagene, dette er fordelt på 4 uavgjort kamper(tapte ikke mot lillebror i serien). Vi har hatt noen store tap som4-0 borte mot både Manchester United og Tottenham, samt at 5-1 tap borte mot Arsenal, men vi har samtidig slått West Ham 4-0 hjemme på Goodison, en kamp hvor Wayne Rooney scoret sesongens mål for Everton med en suser fra midtbanen. Dette var et av hans 3 mål i kampen. Frem til Manchester City møtte Crystal Palace 31.12, var vi det eneste laget som hadde klart å ta poeng mot de overlegne seriemesterne. Vi har i løpet av denne sesongen hatt 2 trenerbytter, hvor den første var fra nederlenderen Ronald Koeman til vår egen U23 trener David Unsworth. Unsy var midlertidig trener fra 23. oktober da Koeman ble sparket, og frem til og med kampen mot West Ham 29. november da Sam Allardyce overtok. Sam Allardyce har brakt oss trygt oppover tabellen og til slutt endte vi opp på en 8. plass, noe vi ikke skal være misfornøyde med, med tanke på den skuffende seriestarten vi hadde. Selv om resultatene sikret en 8. plass, så har fansen aldri vært fornøyd med Allardyce, som ofte har variert veldig i lagoppstillingene og lagt seg veldig bakpå i oppgjør mot topp sju lag. Derfor var ikke undertegnede misfornøyd da jeg 16. mai fikk en varsel på mobilen fra Nettavisen om at Sam Allardyce var ferdig i klubben. Dermed blir det spennende å se hvem den nye treneren blir og hva han bringer til klubben i form av spillestil.    

 

August:  

12.8 – Stoke(H), 1-0 – Wayne Rooney

21.8 – Manchester City(B), 1-1 – W. Rooney

27.8 – Chelsea(B), 0-2

 

September:

9.9 – Tottenham(H), 0-3

17.9 – Manchester United(B), 0-4

23.9 – Bournemouth(H), 2-1 – Oumar Niasse x2

 

Oktober:

1.10  - Burnley(H), 0-1

15.10 – Brighton(B), 1-1 – W. Rooney

22.10 – Arsenal(H), 2-5 – W. Rooney, O. Niasse

29.10 – Leicester(B), 0-2

 

November:

5.11 – Watford(H), 3-2 – O. Niasse, D. Calvert-Lewin, L. Baines

18.11 – Crystal Palace(B), 2-2 – L. Baines, O. Niasse

26.11 – Southampton(B), 1-4 – G. Sigurdsson

29.11 – West Ham(H), 4-0 – W. Rooney x3, G. Sigurdsson

 

Desember:

2.12 – Huddersfield(H), 2-0 – G. Sigurdsson, D. Calvert-Lewin

10.12 – Liverpool(B), 1-1 – W. Rooney

13.12 – Newcastle(B), 1-0 – W. Rooney

18.12 – Swansea(H), 3-1 – D. Calvert-Lewin, G. Sigurdsson, W. Rooney

23.12 – Chelsea(H), 0-0

26.12 – West Brom(B), 0-0

30.12 – Bournemouth(B), 1-2 – Idrissa Gana Gueye

 

Januar:

1.1   – Manchester United(H), 0-2

13.1 – Totteham(B), 0-4

20.1 – West Brom(H), 1-1 – O. Niasse

31.1 – Leicester(H), 2-1 – Theo Walcott x2

 

Februar:

3.2 – Arsenal(B), 1-5 – D. Calvert-Lewin

10.2 – Crystal Palace(H), 3-1 – G. Sigurdsson, O. Niasse, T. Davies

24.2 – Watford(B), 0-1

 

Mars:

3.3 – Burnley(B), 1-2 – Cenk Tosun

10.3 – Brighton(H), 2-0 – Bong(sm), C. Tosun

17.3 – Stoke(B), 2-1 – C. Tosun x2

31.3 – Manchester City(H), 1-3 – Yannick Bolasie

 

April:

7.4 – Liverpool(H), 0-0

14.4 – Swansea(B), 1-1 – Naughton(sm)

23.4 – Newcastle(H), 1-0 – T. Walcott

28.4 – Huddersfield(B), 2-0 – C. Tosun, Gana

 

Mai:

5.5 – Southampton(H), 1-1 – Tom Davies

13.3 – West Ham(B), 1-3 – O. Niasse

 

Statistikk i Premier League:

Toppscorer: Wayne Rooney med 10 mål

Flest målgivende: Dominic Calvert-Lewin med 6

Rødt kort: Gana Gueye, Morgan Schneiderlin og Ashley Williams 1 rødt

Flest gule kort: Tom Davies med 7 gule

Flest kamper: Jordan Pickford med 38

Flest spilte minutter: Jordan Pickford med 3420 minutter, noe som resulterer i å ha spilt samtlige 90 minutter i alle seriekampene

 

 

Årets spiller av Everton Norge: Jordan Pickford med 92 poeng(70 poeng foran Jagielka på 2. plass)

 

Da gjenstår det bare å ønske en riktig god sommer, så satser vi på en positiv tid frem til seriestart med gode signeringer og bra trener, alt dette etterfulgt av en god sesong i 2018/19.

COYB

 

Lars Andersen