Noen kommer, noen drar - nok et overgangsvindu er over.

Da var omsider overgangsvinduet i januar stengt for denne gang, og vi fikk se noen nye fjes komme inn dørene på Finch Farm, og vi fikk også noen gå ut dørene, noen mer positive enn andre. 

Vi kan starte med å ta for oss de 3 spillerne som tok turen til den blå(og forøvrig beste) delen av Liverpool. Den 5. januar, samme dag som nederlaget mot Liverpool på Anfield, ble den notoriske målscoreren Cenk Tosun hentet fra Besiktas for 27 millioner pund, rundt  295 milioner kroner. Den tyrkiske storscoreren hadde i løpet av den første delen av sesongen scoret 8 mål på 16 kamper i Süper Lig, samt at han var med på å sende Besiktas videre i Champions League ved å score 4 mål og levere 2 assister på de 6 gruppespillskampene. Totat har han levert 64 mål på 142 kamper for Besiktas. I forkant av dette hadde han scoret 44 mål på 122 kamper for Gaziantepspor, og 0 mål på den ene kampen han fikk for a-laget til Frankfurt, klubben han ble oppfostret i. 


Signering nr 2 for Big Sam var en spiller som vi har spilt mot en rekke ganger de foregående årene, nemlig lynkjappe Theo Walcott. Engelskmannen som er lysten på å komme med i VM troppen til Gareth Southgate kom fra Arsenal for en sum på 20 millioner pund. Walcott har denne sesongen bare vært involvert i 8 seriekamper, hvor han har scoret 2 mål og notert seg for 1 assist, mens han i Europa League noterte seg for 3 mål og 5 assist på de 5 kampene han var involvert. Totalt i løpet av hans tid i Arsenal spilte han 399 kamper, noterte seg for 78 assist og scoret 108 mål. 


Den siste spilleren som kom inn dørene var Eliaquim Mangala. Den franske midtstopperen som ble klar fra Manchester City helt på slutten av Deadline Day, kommer på et lån ut sesongen, og er den venstrebeinte forsvarsspilleren Sam Allardyce hadde sett seg ut. Stopperen har denne sesongen vært involvert i totalt 15 kamper og har vært bak i rekken i Manchester City, og da Aymeric Laporte ble klar, var veien ut dørene på Ethiad vidåpne. Mangala som er et beist fysisk, har til tider vist litt problemer taktisk, men er en god signering som har levert godt i sine tidligere klubber. Forrige sesong var Mangala utlånt til Valencia hvor han scoret 2 mål på 33 kamper. Før han kom til Manchester City spilte han i FC Porto, 13 mål på 95 kamper, og i moderklubben hans Standard Lìege hvor han spilte 99 kamper og scoret 4 mål. 


Mens disse tre spillerne ankom Everton, valgte flere spillere å forlate skuta, flesteparten gikk ut på lån. En av de som det for undertegnede var verst å miste var Ross Barkley. Spilleren som har kommet opp gjennom våre egne rekker, og som det var ønske om skulle lede midtbanen til Everton i mange år, valgte å dra for 15 millioner pund til Chelsea, med 6 måneder igjen av kontrakten hans. I løpet av de sesongene han tilbrakte rundt a-laget til Everton, spilte han 179 kamper. På disse kampene noterte han seg for 27 mål og 28 assist. Aaron Lennon, Liam Walsh og Gethin Jones er de andre spillerene som har forlatt Everton på permanent basis. Aaron Lennon, som i en årrekke har spilt i Premier League, forlater klubben til fordel for Burnley etter å ha spilt 77 kamper for klubben. Liam Walsh forlot klubben til fordel for spill i Championship for Bristol City. 20 åringen forlater klubben uten noen kamper for a-laget. Gethin Jones dro på sin side til League 1 klubben Fleetwood Town, som trenes av Uwe Rösler.


Ut på lån har følgende spillere dratt: Harry Charsley(Bolton), Boris Mathis(Northampton Town), Louis Gray(Carlisle), Mo Beisc(Middlesbrough), Kevin Mirallas(Olympiakos), Sandro Ramirez(Sevilla) og Ademola Lookman(RB Leipzig). Kevin Mirallas og Mo Besic har begge slitt med å få spilletid denne sesongen, og har begge forlat klubben for å få spilletid. Dette samme kan sies om sommersigneringen Sandro Ramirez. Spanjolen som ble signert fra Malaga i sommer, har virkelig slitt med å finne seg til rette på Goodison, og reiser hjem til Spania i håp om å finne tilbake til den formen han viste forrige sesong. Det spørs imidlertidig om vi får se han tilbake i den blå drakta igjen. 


Et utlån som tok undertegnede på senga på deadline day, var utlånet av Ademola Lookman. Sam Allardyce hadde på mandagens pressekonferanse avvist at unggutten som kom til klubben fra Charlton i forrige januarvindu, skulle ut på lån nå, siden Aaron Lennon hadde forlatt klubben. Dermed ble jeg litt overrasket da jeg rett før kunngjøringen av lagoppstilinger til Leicester kampen så at Lookman hadde dratt på lån til RB Leipzig, en klubb jeg tviler litt på at han vår mange fler kamper enn han hadde fått i Everton. Big Sam sa i etterkant av kampen mot Leicester at klubben ønsket av Lookman skulle gå på lån til Derby County, men unge Ademola var fast bestemt på å ta turen til Tyskland, og fikk til slutt viljen sin. 

Dermed er det bare å lene seg tilbake og vente på neste vindu. Kanskje det dukker opp en venstreback da? 

Lars B. Andersen