Høstens lille høydepunkt

Kampdag

«When I put that Everton shirt on. I’d hear ‘Z Cars’ and I want to kill, I’d want to fuckin take someone out.”- Lee Carsley. 

Alarmen slår. Kalenderen sier: kampdag. Ikke en sånn vanlig kampdag. Neida, ikke en sånn kampdag klokken 16.00 på en lørdag. Ikke en sånn kampdag mot Cardiff, Southampton eller Huddersfield. Ikke en sånn kampdag som er en helt vanlig kampdag. Denne er verre. Mye verre. Denne noterer du deg fra første stund du ser terminlisten for sesongen. Det er DEN kampdagen. Det er kampen der frykten for nederlag overdøver håpet om opptur.

Du går gjennom den siste uka med en klump i magen. Det knyter seg i deg. De rundt deg kjenner deg ikke igjen. «Men for pokker! Det er da bare en fotballkamp», lyder det fra folk. Men du vet bedre. Og du hater det.

Det er kampdagen som sier: Merseyside Derby. Det er kampen mot de rød i byen. De rett over Stanley Park. De du ikke liker. Liverpool, på Anfield.

 

Liverpool mot Everton. Det blir nok tap igjen. 3-0. Kanskje 4 eller 5. Salah hat-trick, Mane og Firmino de to siste. Brasilianske Alisson med sin beste kamp hittil i Liverpool-trøye. Stenger buret. Klopp er fornøyd. YNWA runger og byen er rød. Det blir nok tap, igjen.

Eller?

Tenk om.. Ja, altså, nå tenker jeg bare høyt. Tenk om Pickford har dagen. Mina og Keane tetter igjen. Gueye gjør grovarbeidet. Lookman (om han spiller) sin fart og finter sitter. Gylfi sitt frispark går i krysset. Brasiliansk due-dans foran The Kop. Tenk om? Neinei, det kan vel aldri gå. Bare en dum digresjon.

Nå, hvor var jeg. Jo: Liverpool kommer nok til å feie oss av banen.

 

The Friendly Derby

Søndag 2.desember klokken 17.15 (norsk tid) spilles Merseyside-derby nr. 232 i rekken. Det har resultert i 66 seire, 73 uavgjort og 92 tap. Sist vi vant et derby var i 2010, på Goodison Park. På Anfield må vi lenger tilbake, nemlig 1999. Vi har alt å vinne. Everton er underdogs. Liverpool er storfavoritter. De spiller på hjemmebane, på Anfield med The Kop i ryggen. Liverpool kjemper om ligatittelen. Everton kjemper om 6-7-8-plass. Liverpool spiller om Champions League-trofé. Everton spiller om SportPesa-trofé. Liverpool er på 2.plass i ligaen med 33 poeng, og Everton er på 6.plass i ligaen med 22 poeng. Begge lagene kommer fra seire i Premier League, da Liverpool vant 0-3 borte mot Watford og Everton vant 1-0 hjemme mot Cardiff. Liverpool har (i PL) 5 seire og 1 uavgjort hjemme denne sesongen. Everton har (i PL) 1 seier, 3 uavgjort og 2 tap borte denne sesongen.  

Flest kamper:Neville Southall, 41 kamper.

Flest mål: Ian Rush, 25 mål. Dixie Dean er på andreplass med sine 19 mål. I nyere tid har Tim Cahill 5 og Steven Gerrard 10 mål.

Røde kort (i PL): 21

Største seier: 6-0, 1935 (Liverpool)

Fun fact: Marco Silva er den eneste manageren Jürgen Klopp har møtt flere enn en gang i Premier League uten å vinne mot. De har møttes to ganger. 


Showtime!

Du setter på kaffen. Du drikker kaffen. Kaffen er for sterk. Typisk. Også akkurat i dag. Du setter deg ned foran pc-en, leser match predictions og får trua. Du reiser deg opp fra stolen, går et par skritt og setter deg igjen. Du leser mer analyse, mister trua. Du sjekker kalenderen- den sier fortsatt kampdag. Du sjekker klokken- den tikker fortsatt mot kampstart. Du sjekker telefonen: 5 nye meldinger. Alle fra Liverpool-fans: «Lykke til i dag. Måtte det beste hjemmelaget vinne!». De kjører humor, spydighet og latterliggjøring. Du lar være å svare. Du er for opptatt med å være opptatt med å gjøre alt riktig fram mot kampstart. Du må ikke gjøre noe galt. Alt du gjør kan ha innvirkning på kampen. Legg igjen dolokket etter toalettbesøket, sitt på akkurat samme plass i sofaen som du pleier og skru opp volumet på TV-en til et partall. Da er du sikker. All good, liksom.

Om et par timer er det over. Enkelt og greit. Så og så mange mål til hjemmelaget, og så og så mange mål til bortelaget. H, U eller B. Livet går videre. Middagen må lages. Vaskemaskinen burde tømmes. Støvsugd over stua, kanskje? Neste kampdag kommer raskt. På onsdag spiller vi hjemme mot Newcastle. Snart jul. MEN nå …

Du tar på deg trøya, setter deg ytterst på sofakanten, skrur opp lyden til utmarsj på Anfield. Chris Kavanaugh blåser i gang kampen: Showtime!

Marius S. Tollaksen
COYB!