Everton - Southampton

Carabao Cup

Goodison Park (30.545) 

Etter å ha slått ut Rotherham, var det duket for ny runde i Carabao Cup (ligacupen). Denne gang var det Southampton som kom på besøk, under flomlysene på The Grand Old Lady. Laget vi slo 2-1 i første hjemmekamp i Premier League i år.

Marco Silva varslet endringer i startelleveren, og spillere som Lookman, Bernard og Dowell fikk sjansen fra start. Baines holdt kapteinsbindet, og Cenk Tosun skulle prøve å følge opp scoringen mot Fulham i helgen som var.  

La oss glemme de første 10 minuttene av denne kampen først som sist. Foruten en, faktisk nokså stor Danny Ings-sjanse, er de første 10 på Goodison Park til å sovne av.

SÅ setter de blå fart.

Everton styrer hele førsteomgangen, enkelt og greit. Dette ser ut som en komfortabel hjemmeseier, da vi gang på gang kombinerer fint og kommer til sjanser. Akkurat som Silva ønsker at hans Everton skal spille- offensivt og aggressivt.

Men, skal en vinne fotballkamper må en score mål. Det blir for mange nesten-muligheter. Et touch for mye her, og et litt for langt innlegg der. Og når et lag presser på, men ikke klarer å omsette i mål, svarer fort det andre laget, for…

PLUTSELIG, ut av ingenting, smeller det. Ikke for de blå, men for en som er av eiendom av de rett over parken, nemlig Danny Ings. Spissen får ballen rett utenfor 16-meteren, og har all tid i verden på å lefse den ned i lengste hjørne, uttagbart for keeper. 0-1 på Goodison. Den var vond, rett før pause.

PAUSE

Everton gjør et bytte ved hvilen: Oumar Niasse kommer inn for en Kieran Dowell, som ikke hadde altfor mye å bidra med i den første omgangen.

Omgang nummer to åpner på stort sett samme måte som den første. Imponerende (i motsatt betydning) mange feilpasninger og merkelige involveringer- virker planløst og sporadisk.

The Saints triller mye ball, og Everton kommer aldri opp i press.

Everton klarer aldri å få tilbake kampen i sitt spor igjen, og spillerne virker å bli mer og mer frustrert- noe Southampton-spillere med litt for god tid, og kampleder Christopher Kavanagh muligens var bidragsytere til.

79 minutter spilt når Morgan Schneiderlin takker for seg, og gir stafettpinnen videre til Theo Walcott. Bare noen minutter senere smeller det. Først kommer, det velkjente, VAR (Video Assistant Referee) i fokus da det ropes på straffe i favør Everton- som det aldri blir noe av.

Minuttet etterpå kommer utligningen, og mannen som startet sin profesjonelle karriere i nettopp Southampton setter inn 1-1. Da våkner publikum for fult. Men tross et par minutter igjen å gjøre det på, blir det ingen flere sjanser.

Det blir resultatet etter full tid, og siden det ikke lenger spilles ekstraomganger når det står likt etter 90 minutter, er det klart for straffesparkkonkurranse.

 

Straffesparkkonkurranse

3-4.

Southampton bommer på en straffe, da Maarten Stekelenburg redder skuddet til Matt Targett. Ellers komfortable straffer.

Everton bommer på to av fem straffer, hvor de to innbytterne Richarlison (blåser den over etter en variant av et tilløp fra Pogba og Neymar. Kult når det går, men ser ikke særlig bra ut når den går himmelhøyt over) og Walcott (svak straffe i keeperhøyde) ikke klarer å overliste Angus Gunn, i mål.  

Jeg vil trekke frem Ademola Lookman. Mye har blitt skrevet om den unge mannen i pre-season, om hvorvidt han har en fremtid i Everton eller ikke. For å være helt ærlig, burde det ikke være tvil engang, og jeg ble fryktelig lettet da han ikke ble solgt videre. Lookman har noen spennende ferdigheter, som kan bli veldig interessante å følge i årene som kommer- om han får tillit og får utviklet seg i de beste omgivelsene.

Uansett: Mot Southampton tar han initiativ- møter ball, kombinerer bra med Kenny/Tosun, går på fine løp og har to farlige skudd, deriblant et alene med keeper, som burde vært mål. Blir byttet ut etter 70 minutter for Richarlison.

Dermed blir det ikke noe videre ligacup-spill på The Toffees i år heller. Men vi må se fremover, og allerede på lørdag spilles en viktig bortekamp på King Power Stadium mot Leicester. Dette er en fin mulighet å slå tilbake.  

Og bare sånn by the way:Nikola Vlasic ble matchvinner mot Real Madrid samme kveld.

 

Everton lagoppstilling:M. Stekelenburg, J. Kenny, K. Zouma, M. Keane, L. Baines, M. Schneiderlin, T. Davies, Bernard, K. Dowell, A. Lookman, C. Tosun

Southampton lagoppstilling:A. Gunn, C. Soares, M. Yoshida, J. Stephens, M. Targett, J. Bednarek, M. Lemina, N. Redmond, P. Højbjerg, D. Ings, M. Gabbiadini.  

Gule kort:M. Schneiderlin (EVE), J. Bednarek (SOU)

Kampens Evertonian: A. Lookman. Kunne gått for Bernard, da han hadde et par fine forsøk på den andre kanten, men går for Lookman. Synd han blir byttet ut så tidlig, men Silva hadde vel en plan på det, og så vel kanskje Richarlison som et bedre alternativ. 

 

Ha en fin uke videre!

03.10.2018

Marius S. Tollaksen

COYB!