Endelig ny manager på plass!

Da var Sam Allardyces erstatter signert, og samarbeidet mellom Marcel Brands og den nye treneren rundt spillerlogistikk kan nå starte for fullt.

I fjor høst var den nye treneren linket til sjefsstolen på Goodison Park da Ronald Koeman ble sparket, men grunnet at hans daværende klubb holdt fast på han, ble portugiseren Marco Silva værende hos Watford på Vicarage Road. I etterkant av avvisningen fra Watford, gikk Silva og hans menn en dårlig periode i møte. I løpet av 2 måneder fikk klubben skuffende 5 poeng på 10 kamper, som førte til at klubben valgte å sparke Marco Silva, og valgte å legge mye av skylden på den dårlige perioden over på Everton, som gjorde at portugiseren mistet fokus.

I dag, 31. mai, fikk omsider Marco Silva ønsket om å trene Everton oppfylt. Det var en fornøyd og stolt trener som gjennom annonseringsvideoen, sa at han og støtteapparatet vet hva de møter, og ønsker at fansen skal kunne være stolte av det de foretar seg. Han er også klar på det at klubben har mye jobb å gjøre, og at de skal gjøre alt de kan.

Marco Silva, som fyller 41 år i juli, har vært en del av treneryrket siden han i 2011 la opp som spiller i den portugisiske klubben Estoril, og gikk over til å bli sportsdirektør. Tidlig i 2011/12 sesongen erstattet han trenere Vinicius Eutropio, og startet med det sin trenerkarriere. I sin første sesong i Estoril, ledet han klubben til opprykk etter å ha tapt bare 3 kamper av de 24 han ledet laget i. I klubbens første sesong tilbake på øverste nivå, havnet klubben på en femteplass, noe som innebærte at Estoril for første gang skulle spille kvalifisering til Europa League. Den påfølgende, og siste sesongen til Marco Silva på Estadio Antonio Coimbra da Mota, ledet han klubben til en 4. plass som er deres høyeste plassering noensinne.

Den påfølgende sesongen satt vår nye trener i sjefsstolen hos Sporting Clube de Portugal. De grønne og hvite fra Lisboa hadde vært uten sølvtøy siden 2008, og under Marco Silva skulle de få en slutt på den lange tørkeperioden. Etter å ha endt på en tredjeplass i serien bak Porto og Benfica, klarte imidlertid klubben å sikre seg cupmesterskapet etter straffer mot Braga. Dermed sikret Silva seg sitt andre trofe i løpet av sin fire år lange trenerkarriere. Selv om han sikret klubben sitt første trofe på sju år, ble han sparket, men av en meget bisarr grunn. Under en cupkamp mot FC Vizela, skal Marco Silva nemlig unnlatt å bruke klubbens offisielle dress.

Etter å ha gått 1 måned uten noen jobb, ble Marco Silva den 8. juli 2015 ansatt som den nye hovedtreneren i den greske klubben Olympiakos. Her deltok han for første gang i Champions League. Her havnet klubben i gruppe med storklubber som Bayern München og Arsenal, men også kroatiske Dynamo Zagreb, og endte som forhåndsdømt på en 3. plass, etter å ha blant annet slått Arsenal 3-2. Dermed ble den greske klubben kvalifisert for utslagsrundene i Europa League, hvor de røyk 3-1 sammenlagt mot Anderlecht. I den hjemlige serien var den greske storklubben overlegne, og var serien hele seks runder før slutt. Dette var også slutten på Silvas karriere i Hellas, da han 23. juni sa opp av personlige årsaker.

Hans neste utfordring skulle vise seg å være av det umulige slag. Den 5. januar 2017, ble han Mike Phelans erstatter i Hull City, og skulle prøve å løfte klubben fra den 20. plassen de lå på, og opp på trygg grunn. Dette skulle vise seg å bli en for stor utfordring for portugiseren og tigrene fra Hull rykket ned, til tross for en god start under Silva hvor klubben hadde vunnet 4 av de 4 første hjemmekampene, deriblant en 2-0 seier over vår røde lillebror. Etter nedrykket ble klart sa Marco Silva opp stillingen sin på KCOM Stadium, og bare 2 dager senere skulle ha bli ansatt av en ny Premier League klubb, nemlig Watford. Etter å ha hatt en god sesongstart hvor en spiller som Richarlyson virkelig blomstret under Silva, ble det tråere da Everton kom bankende på døra. Og som nevnt tidligere hadde klubben bare klart å karre til seg 5 poeng på Silvas siste 10 kamper i sjefsstolen.

Til vår store glede er Marco Silva en trener som ønsker å spille offensiv og attraktiv fotball, og han er glad i å jobbe med unge fremadstormende spillere, noe vi har mange av. Kanskje blir Kieran Dowell den neste som bryter igjennom på Goodison Park. Det vil tiden vise, men noe som er sikkert er at vi får en manager som virkelig vil sitte i sjefsstolen hos Everton, og som ikke kommer til å legge seg bakpå. Dermed får vi håpe at Marco Silva og Marcel Brands får fjernet dødkjøtt, hentet spillere som kan levere og stable sammen en tropp som kan utfordre for kvalifikasjon til Europa.


"Marco-stats"

  • Estoril(sep 2011 - mai 2014): 116 kamper, 54 seire, 31 uavgjort, 31 tap. Seiersprosent på 46,6
  • Sporting CP(mai 2014 - juni 2015): 53 kamper, 31 seire, 15 uavgjort, 7 tap. Seiersprosent på 58,5
  • Olympiakos(juni 2015 - juni 2016): 48 kamper, 38 seire, 3 uavgjort, 7 tap. Seiersprosent på 79,2
  • Hull City(januar 2017 - mai 2017): 22 kamper, 8 seire, 3 uavgjort, 11 tap. Seiersprosent på 36,4
  • Watford(mai 2017 - januar 2018): 26 kamper, 8 seire, 5 uavgjort, 13 tap. Seiersprosent på 30,8

Meritter:

  • Segunda Liga med Estoril i 2011-12
  • Taca de Portugal med Sporting CP i 2014-15
  • Superleague med Olympiakos i 2015-16
  • Årets trener i Segunda Liga i 2011-12


#WelcomeMarco

COYB


Lars B. Andersen