Endelig borteseier!

Endelig skulle Everton bryte den forferdelige rekken med bortekamper uten å vinne, og sikret med det sin 2 andre borteseier for sesongen. Mannen som skulle redde Everton denne lørdagen var en tyrker som virkelig ser ut til å funnet seg til rette i den blå trøya.

En første omgang som ble preget mer av værskifte enn av store muligheter, hvor det bare i løpet av de første 20 minuttene hadde rukket å være sol, så begynt å snø, før solen dukket frem igjen, før snøen dukket opp for andre gang og farget banen hvit. Det skjedde ikke stort mye i kampen før etter 30 minutter, da hjemmelaget skulle bli redusert til 10 mann. Skotten Charlie Adam og Wayne Rooney kom inn i det som så ut som en 50/50 duell, og førstnevnte endte opp med å stemple Rooney i leggen, og fikk med det det røde kortet. Everton tok i etterkant av det røde kortet, enda mer over kampen, men klarte ikke utrette noe spesielt før hvilen.

Andre omgangen derimot, skulle være litt mer underholdene. Allerede etter 2 minutter av omgangen prøvde Rooney seg med et skudd fra ca 20 meter, men Jack Butland hadde ingen problemer med å redde. Noen få minutter senere, etter et innlegg av Rooney, skulle Tom Davies og Jack Butland, som begge ble "ballwatching" krasje inn i hverandre. Tom Davies skulle komme verst fra det etter å blitt truffet av Butland i hodet. Den energiske midtbanespilleren ble tatt av banen, og erstattet av Dominic Calvert-Lewin.

Etter et par små farligheter fra begge lag, ved blant andre Ramadan Sobhi, Yannick Bolasie og Rooney, skulle Everton omsider få hull på byllen i det 69. minuttet, og målet var i grunn en ren komedie. Yannick Bolasie legger inn ett innoverskrudd innlegg fra venstrekanten, der finner han Cenk Tosun som kaster seg ned for å heade, men bommer på ballen og Jack Butland kommer på ballen. Butland får ikke avklarert eller fanget ballen, og dermed kommer Dominic Calvert-Lewin til for å sette ballen i mål fra 1 meter, men utrolig nok klarer Stoke spiller Kostas Stafylidis å redde ballen med hælen på streken. Ballen går da mot Michael Keane som ikke treffer ballen, men det gjør nemlig tyrkeren Cenk Tosun. Han smeller ballen kontant i mål, og Everton tar for andre gang på rad føringen på bortebane.

Bare 8 minutter senere skulle imidlertidig hjemmelaget utligne. Maxim Choupo-Moting, som kom innpå etter 72 minutter, skulle i det 77 minutt dukke opp på bakre stolpe etter et innoverskrudd frispark fra Joe Allen, og sette ballen enkelt i mål. I avslutningsøyeblikket klarte angriperen å skade seg, og måtte med det forlate banen bare 5 minutter etter han kom innpå. Keeperspillet til Jordan Pickford kan imidlertid diskuteres, ettersom han bare ble stående på streken istedenfor å gå 2 meter ut å fange ballen.

Everton viste moral i etterkant av baklengsmålet, og fortsatte å trykke på og kjempe for de siste 2 poengene, og det harde arbeidet skulle vise seg å lønne seg. Etter 84 minutter mottar Theo Walcott ballen ute på høyrekanten, og leverer et perfekt innlegg over Calvert-Lewin og Shawcross, og finner Cenk Tosun som kaster seg frem foran Glen Johnson og får hodet på ballen. Jack Butland er på avslutningen, men klarer ikke å holde ballen ute, og dermed har den tyrkiske "fox in the box" sendt Everton i ledelsen for 2 gang i kampen og hans fjerde scoring på 3 kamper. I etterkant av 2-1 scoringen har Everton flere muligheter til å øke ledelsen, men verken Calvert-Lewin eller Walcott klarer å få ballen i nettet bak Jack Butland. Dermed ender kampen 2-1 til Everton, etter en godt gjennomført kamp defensivt, med unntak av baklengsen, hvor Stoke ikke slipper merkverdig til. 2.omgangen styrer vi og burde kanskje ha vunnet med en enda større margin, men nå har vi hvertfall fått en borteseier igjen!!

Lagoppstilling(4-2-3-1): Jordan Pickford - Seamus Coleman, Phil Jagielka, Michael Keane, Leighton Baines - Idrissa Gana Gueye, Wayne Rooney(Morgan Schneiderlin fra 87) - Theo Walcott, Tom Davies(Dominic Calvert-Lewin fra 53), Yannick Bolasie(Mason Holgate fra 90) - Cenk Tosun


Gule kort: Phil Jagielka(Everton), Ryan Shawcross(Stoke)

Rødt kort: Charlie Adam(Stoke)

Dagens Evertonian: Cenk Tosun

Nå venter en landslagspause, før vi den 31.03 får besøk av serielederen Manchester City hjemme på Goodison.

God helg, og nyt borteseieren!

COYB

Lars B. Andersen